úterý 19. května 2015

REPORT: Seminář s Emmou Parsons - Klikrem ke zklidnění, 16. - 17. 5. 2015


O víkendu jsem se zúčastnila semináře s Emmou Parsons - Klikrem ke zklidnění. Celý seminář se zaobíral tématem, jak zklidnit reaktivitu psa, ať už vůči psům, tak i vůči lidem. Na každý den byli vybráni 3 cvičící psi, které si vybrala sama Emma na základě dotazníků, které se posílaly s dostatečným předstihem.


Emma Parsons, autorka knihy Click to Calm: Healing the Aggressive Dog, je americká trenérka, která se zaobírá chováním psů a řešením problémů s reaktivitou a agresí z ní pramenící. K tomuto odvětví kynologie se dostala díky svému psu, Benovi, který se stal agresivním poté, co byl psychicky odrovnán "odborníkem na agresi" (kteří v té době řešili problémy ostnatými obojky a vyvěšením psa do vzduchu), se kterým se Emma chtěla poradit ohledně Benova vrčení na psy po incidentu, kdy na něj zaútočil pes. Což Emmu pochopitelně vyděsilo a tak chtěla jeho problémy vyřešit po dobrém, pomocí klikru. V dnešní době vede řadu kurzů ve své psí škole Creative Canine, kde se snaží psům a jejich majitelům pomoci s "naučením" klidného chování.

Seminář Emma zahájila příběhem, jak se vlastně k tomuto odvětví dostala. Následovaly bloky teorie, prokládané různými historkami, zážitky a videi z Emminých tréninků a její vlastní smečky, prokládané cvičebními bloky, kde se ona teorie předváděla v praxi. Velmi mě mrzí, že se s cvičením bohužel nedostalo i na mě s Mojem, ale aspoň jsem se mohla více soustředit. Emma je naprosto úžasný a pozitivní člověk, ze kterého až prýští entuziasmus, až to člověka nutí mít pomalu radost z toho, že jeho pes má nějaký problém a on ho může, na základě jejích rad, řešit.

"Psi jsou naši učitelé...oni nás vedou."


Celá sobota byla věnovaná tématu klikrtréninku a shapingu, jejich výhodám a pak hlavnímu tématu - agrese pes X pes, na co je potřeba brát ohled, na co se zaměřit, jak vést tréninkové sekvence a především, že je důležité se přizpůsobit psu, do ničeho jej nenutit, sledovat jeho reakce a nechat se jím vést. Nedělní ráno se pak Emma věnovala odpovědím na otázky k tématu agrese pes x pes, přešla na téma domácnosti s více psy a po zbytek dne se věnovala už tématu agrese pes x člověk.

"Pokud se chceme posunout dál, musíme posunout i kritéria."


Celý seminář pak Emma ukončila představením své smečky a věnováním celého semináře památce již zesnulého Bena, díky kterému to vše vzniklo.

Za sebe musím říct, že jsem z celého semináře opravdu nadšená a těším se, až Emminy metody vyzkouším s Mojem v praxi. Moc ráda bych si časem i pořídila Emminu knihu, tu je bohužel možné objednat jen ze zahraničí, ale snad se někdy poštěstí. Zkrátka, pokud někdy budete mít možnost účasti na semináři s touto skvělou trenérkou, určitě neváhejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji